Bio bílá jasmínová rýže Phkar Malis z Kambodži, 500 g
Kód: EL524577Detailní popis produktu
Bílá dlouhozrnná leštěná jasmínová rýže z ekologického zemědělství v Kambodži, která při vaření rozvine jemné květinové aroma jasmínu. Právě pro něj patří jasmínová rýže k nejoblíbenějším druhů rýže na světě a tato kambodžská odrůda Phkar Malis (ផ្កាម្លិះ) se navíc vyznačuje obzvláště jemnou chutí ("phka" znamená "květ“ či "květina"). Rýži v Kambodži pěstují skupiny drobných farmářů dle pravidel fair trade pod vedením organizace COFE/CEDAC. Zapojení pěstitelé po sklizni rýži loupou a leští tak, aby zbylo jen samotné bílé zrnko rýže. Loupaná rýže se pak po usušení exportuje do Německa, kde se finálně balí do sáčků.
Organizace CEDAC byla založena v roce 1997 se 7 zaměstnanci pro podporu prvních 2 pěstitelů rýže. Dnes pracuje s přibližně 160 000 rodin pěstitelů tak, aby přešly na ekologický způsob zemědělství a snížily potřebu vody pro svá políčka při udržení vysokých výnosů. Kromě toho CEDAC podporuje rozmanitost odrůd rýže v Kambodži.
C.O.F.E. (Cambodian Organic Farm Enterprise, COFE) pak byla založena pro zajištění exportu rýže pro CEDAC. COFE dnes spolupracuje se 130 skupinami pěstitelů rýže v 11 provinciích Kambodži. Každá z těchto skupin se skládá z přibližně 20 farmářů z několika vesnic. Cílem COFE a CEDAC je pomocí odměn za ekologickou produkci a prémií za dodržování fair trade pravidel přivést všechna sdružení pěstitelů k organickému zemědělství a dlouhodobě udržitelnému rozvoji.
Složení: bio dlouhozrnná rýže loupaná 100 %.
Energetická hodnota: | 1495 kJ/357 kcal |
Tuky: | 1,1 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 0,2 g |
Sacharidy: | 75 g |
z toho cukry: | 0,3 g |
Vláknina: | 2,2 g |
Bílkoviny: | 9,0 g |
Sůl: | <0,02 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Quinoa a rýže |
---|---|
Hmotnost: | 0.517 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 500 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
WFTO: | Garance World Fair Trade Organization |
El Puente: | Fair trade garance El Puente |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.