Bio vanilkové lusky 2ks

Kód: MA1-10-100
152 Kč 132 Kč bez DPH
Dlouhodobě nedostupné
Položka byla vyprodána…

Vanilkové lusky v bio kvalitě pocházející od drobných pěstitelů vesnických oblastí na Madagaskaru.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Množství: 2 ks

Vanilka pochází původně z Mexika a už Aztékové a Toltékové znali její použití a intenzivní chuť. Aztézký král Montezuma vanilkou zjemňoval svůj královský nápoj "tlilxochitl" - stojí v zápiscích španělského konzula v Mexiku v roce 1520. Až po 100 letech objevili evropané, že se výborně hodí jako koření do sladkostí. Přes Španělsko se dostala do Francie a odtud do francouzských kolonií. Tím se vysvětluje jeho cesta na Madagaskar, který je druhým největším pěstitelem vanilky po Indonésii.

Vanilka jako koření je plod popínavé rostliny patřící do rodu orchidejí. Je to pravá tropická rostlina a v oblastech mimo obratníky se jí nedaří. Plody se trhají krátce před dozrátím a několik týdnů se fermentují. Během tohoto procesu nabývají vanilkové lusky typickou jemnou, silně aromatickou vůni a získávají slále tmavší až červenohnědou barvu. Aroma.
Říká se jí královna koření - kvůli jejímu jemnému nasládle-bylinnému aromatickému aroma. Podle původu plod obsahuje kolem 2 % vanilinu. Vůně je koncentrovaná v semenech v oleji, který je v okolí semen. Výroba.
Mimo Mexika se musí květy opylovat ručně, protože je vázaná na regiolnálně se vyskytující se hmyz. Protože nemají čerstvé vanilkové lusky žádnou chuť, musí se po sklizni náročně zpracovávat. Sklízí se v září a říjnu. Zelené lusky se ponoří na 3 minuty do 65 °C teplé vodní lázně (aby se zbavila chloupků) a potom se skladuje na teplém místě 2-3 týdny. Za tu dobu zčernají a stanou se ohebnými a aromatickými. Následně se suší na roštech 5-6 týdnů a tím se uvolňuje enzym, který vytváří vanilkové aroma:vanilin..
Následně se balí do pafinového papíru a je na provzdušněném místě skladován. Tím se ještě intenzivněji vytváří vanilin. Tato výroba a příprava dělá vanilku jedním z nejdražších koření na světě. Použití:.

Vanilku používáme do čokolády, pudinků, cukroví, zmrzlin, likérů, pečiva aj. Používá se hlavně dřeň kožovitého tmavého lusku, který se rozřízne a dřeň se vyškrábne do suroviny. Vanilkový list se může vložit do práškového cukru, který zaromatizuje přírodní vanilkovou vůní. Vyvařením lusku v mléce se získá velmi aromatický nápoj.

Díky férovým výkupním cenám přešli pěstitelé na ekologické zemědělství. Upozornění!! Pokud objevíte na vanilce bílé "jehličky", tak se jedná o vysoce kvalitativní znak Bourbonské vanilky. Při sušení může vykrystalizovat přírodní vanilin a ten vytváří právě takovéto jemné struktury. Neobsahuje lepek, laktózu, vhodné pro vegany.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní mohou vkládat příspěvky. Prosíme, přihlaste se nebo se registrujte .

Nevyplňujte toto pole:
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: