Bio kompostovatelné kávové kapsle Bez kofeinu s nulovým odpadem, 10 ks (pro Nespresso®)

Kód: LO121532
Bez lepku Vegan Bio
153 Kč 133 Kč bez DPH 306 Kč / 100 g
Skladem (> 10 ks)

Zcela výjimečná kávová kapsle z rostlinných materiálů s nulovým odpadem plná výběru 100% arabik z Latinské Ameriky zbavená kofeinu šetrným způsobem.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Elegantní jemná fair trade bio káva arabika bez kofeinu s aromatickými tóny medu a sušeného ovoce. Drobní farmáři z několika různých družstev ji pěstují v nadmořských výškách 1200-1300 m n. m. na svazích Latinské Ameriky, ručně sklízí a zpracovávají mokrou metodou, která nabízí čistý chuťový profil kávy. Po usušení a exportu následuje zbavení kávových zrn kofeinu velmi šetrnou metodou za využití obyčejného CO2. Ve vůbec první francouzské pražírně Fairtrade káv ji pak zkušení pracovníci Lobodis pečlivě praží asi 20 minut při průměrné teplotě 230 °C na světle hnědou barvu připomínající mnišský hábit. Na závěr z jednotlivých pražených káv sestavují tuto výslednou středně silnou osobitou kávu. Velmi oblíbená bezkofeinová káva bez zploštělého chuťového profilu.

Na dekofeinizaci, tedy zbavení kávového zrna jeho přirozeného obsahu kofeinu, byly vyvinuty 4 různé metody. Zelená zrnka kávy se vždy máčí ve vodě, do které se má za určitých okolností kofein uvolnit, a následně se káva opět suší. Problémem je, jak uvolnit kofein a zároveň v kávě uchovat všechny ostatní látky a nepřidat žádné další.

V Evropě nejběžnější a nejlevnější metoda, tzv. evropský proces, využívá rozpouštědla či louhy dichlormethan, trichlorethylen, etyl-acetát či methylenchlorid, chemická činidla, na která se kofein snadno váže. V kávě však mohou zůstat stopová množství těchto chemikálií a chuť trpí drobným chemickým dozvukem.
Při tzv. mokré metodě či švýcarské metodě nebo švýcarském vodním procesu jsou kávová zrna 8-10 hodin promývána a uvolněný kofein odstraňován pomocí patentovaného systému filtrů s aktivním uhlíkem. Některé prameny tyto metodu považují za nejvhodnější, ale řada dalších upozorňuje, že intenzivní a dlouhé působení vody ze zrna vyplavuje také éterické oleje aromata. Tímto způsobem SWP - Swiss Water Process - kávu zpracovává stejnojmenná firma se sídlem v Kanadě.

Kávy z naší nabídky využívají metodu se superkritickým nebo tekutým CO2
Metodu s CO2 vyvinuli v Institutu Maxe Plancka a tým vědců při ní nahradil chemická rozpouštědla prostým oxidem uhličitým. Ten se přirozeně nachází ve vzduchu, který dýcháme i vodě, kterou pijeme. Metoda vyžaduje poměrně náročné vybavení, ale ke kávě je maximálně šetrná a zachovává celkově lepší vlastnosti kávy zejména pokud je vstupní surovina kvalitní.
Káva se namočí ve vodě a za vysokého tlaku přidá již zmíněný CO2. Ten má přirozenou vlastnost vázat na sebe kofein, kterého se zbavuje v absorpční komoře, kde je nižší tlak a CO2 mění skupenství zpět na plynné před dalším cyklem dekofeinizace. Použití superkritického CO2 vyžaduje tlak až 300 barů, s kapalným CO2 může být použit tlak od 73 atmosfér, ale proces trvá delší dobu. 

Dle evropských norem nesmí zrnková káva bez kofeinu obsahovat více než 0,1 % kofeinu, u instantní kávy je norma max. 0,3 %. Obecně lze také říci, že bezkofeinové kávy se při pražení chovají odlišně, protože již prošly určitým procesem, při kterém byly máčeny a opět sušeny. Pražení je tedy o něco složitější.  

Kávová kapsle, která splní vaše očekávání
Inovativní kapsle s nulovým odpadem šetrná k životnímu prostředí. Je kompletně vyrobená z čistě rostlinných materiálů z obnovitelných zdrojů a je ze 100 % rozložitelná během 3 měsíců kompostování. Unikátní kapsle, která boří i ty nejpřísnější ekologické normy a zvyšuje laťku na celých 100 %.

Výjimečná Fairtrade a bio káva v unikátní kapsli, která posouvá vrchol v odpovědné a přitom snadné přípravě kávy a minimalizaci zátěže životního prostředí; či chcete-li, vaší ekologické stopy. Kompatibilní s Nespresso® kávovary. Vyrobeno ve Francii, od vývoje přes výrobu kapsle až po pražení a balení kávy.

Unikátní bio kávová kapsle s nulovým odpadem

Lobodis se na celých 5 let výzkumu a vývoje spojil s francouzskou společností PME, která se specializuje na výrobu ekologických obalů, a dokázal vyvinout kapsli vyrobenou výhradně jen z rostlin a obilovin (kapsle i víčko), zaručeně bez GMO, hliníku či plastu. Celá kapsle se ze 100 % vyrábí z obnovitelných surovin.

Díky tomu se také při kompostování ze 100 % do 3 měsíců kompletně rozloží a to bez zbytků toxických látek, těžkých kovů i fluoru.
Kávové kapsle jiných značek na našem trhu, třebaže kompostovatelné a třeba i se 4* certifikací OK biobased, nebývají vyrobené výhradně z obnovitelných zdrojů. Základem kapslí totiž zůstává polyester, syntetický plast vyráběný z ropy. Naše kávové kapsle Lobodis však znamenají průlom a laťku podílu vstupních rostlinných surovin posouvají na celých 100 %. Toto je kapsle, která teprve zavádí termín nulového odpadu. Kompletně z rostlin, kompletně rozložitelná.

Je nám proto velkou ctí zastupovat právě značku, pro kterou jsou i nepřísnější normy nedostatečné a vyžaduje víc. Značku, pro kterou je samozřejmý 100% férový přístup k pěstitelům kávy, její kvalitě a zpracování, a také životnímu prostředí. Takto zní tón vývoje, takto se chová společnost, které udává krok ve svém oboru.

Kávová kapsle, pro kterou nestačí certifikace

Označení OK biobased uděluje belgická certifikační organizace TÜV AUSTRIA, která dle podílu vstupních surovin z obnovitelných zdrojů přiděluje počet hvězdiček: 1 hvězdička = 20-40 %, 2 hvězdičky = 40-60 %, 3 hvězdičky 60-80 % a 4 hvězdičky = více jak 80 %. Lobodis šel ale použitím 100 % obnovitelných materiálů dále, až na hranu možného.

Logo OK compost pak dokládá, že kapsle je z alespoň 90 % biologicky odbouratelná. Lobodis jde však i v tomto o krok dále a garantuje 100% kompostovatelnost bez škodlivých látek a zbytků těžkých kovů (nulový obsah těžkých kovů a fluoru je také nad požadavky normy).
Ekologická norma EN 13432 garantuje celkovou biodegradaci za 3 měsíce průmyslového kompostování. Je na místě férově upozornit, že norma počítá skutečně s průmyslovým zpracováním, což ne každý obchodník přiznává a láká na snadné získání domácího kompostu. My jsme si tohoto omezení vědomi a doporučujeme prázdné kapsle odkládat spíše do obecních sběrných nádob na bio odpad či sběrných dvorů a kompostáren. I pokud kapsle skončí ve spalovně, neprodukuje žádné toxické plyny.


Závazek odpovědné spotřeby

Nepoužívejte, prosím, běžné kávové kapsle. Váží totiž více, než samotná káva uvnitř! Vyprodukujete tak víc (jednorázového) plastového a hliníkového odpadu, než kolik suroviny vlastně použijete. Představte si, že byste si koupili 1 kg mouky v sáčku, který by vážil 1,032 kg (zhruba v tomto poměru je to u běžných kapslí). To přece nedává smysl. Tyto kapsle však váží jen 2,7 g (plus 5 g kávy uvnitř).

Nezapomínejme, že každé gesto se počítá. Přechodem k odpovědnější spotřebě přispíváme k ochraně naší planety. Nechceme ignorovat dopad konzumace kávových kapslí na naše životní prostředí a zde je naše odpověď. Jiné kapsle jsme ani nenabízeli a i do budoucna slibujeme, že 100 % je pro nás minimum.



Příprava: použijte 1 kapsli na 1 šálek kávy v Nespresso® kompatibilním kávovaru na kapsle a čerstvou, nejlépe filtrovanou čistou vodu. Na ristretto nastavte 25 ml vody, na espresso 40 ml vody a na lungo 110 ml vody.

Nespresso® je ochranná známka třetí osoby a není v žádném spojení s Fair Trade Centrum s.r.o.

Doplňkové parametry

Kategorie: Fair trade kompostovatelné kávové kapsle s nulovým odpadem, Nespresso® kompatibilní
Hmotnost: 0.05 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Hmotnost: 50 g
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
Lobodis: Fair trade garance Lobodis
Obal: Obal z rostlinných materiálů
Kompost: Kompostovatelný obal

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: