Bio Jujube červené datle sušené na slunci, 100 g

Kód: FO000106
Bez lepku Vegan Bio
151 Kč 135 Kč bez DPH 151 Kč / 100 g
Vyprodáno

Úžasné červené datle jujuba volně rostoucí podél Hedvábné stezky mají silnou chuť a aroma. Šetrně sušené na slunci bez jakýchkoli postřiků, konzervantů a bez přidaného cukru.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Ceněné červené plody, známé jako jujube, česky jujuba, přezdívané čínské datle nebo červené datle, botanicky cicimek čínský (ziziphus jujuba). Na indickém subkontinentu se dle vědeckého článku cíleně pěstovaly již v době 9000 let před naším letopočtem. V tradiční čínské medicíně jde pak o jedno z nejstarších ovocí využívané více než 4000 let.

Strom samotný pochází z Číny a odtud je také známo nejvíce jeho kultivarů. Ještě v polovině 19. století byl nejdůležitějším tamním ovocným druhem. Nepřekvapí tedy, že již ve starověku byl šířen karavanami po Hedvábné stezce na západ, až na začátku našeho letopočtu dorazil do Říma. I naše datle uzrály v odlehlé oblasti Samarkandu v Uzbekistánu, kudy vedla Hedvábná cesta, a kde se v dlouhých a teplých létech obzvláště dobře rozvíjí chuť ovoce i jeho jedinečný obsah živin. 

Naše bio červené datle jujube jsou velmi chutné, krásně aromatické, jemně sladké a slabě ovocně kyselé. Po sklizni jsou pečlivě a šetrně sušené na slunci a ručně tříděné. Po importu do České republiky je v chráněné dílně ručně balíme do sáčků. Čistě přírodní plody z volně rostoucích stromů, skutečné perly Samarkandu a poklad Hedvábné stezky bez konzervačních látek, bez přidaného cukru, bez barviv a jiných umělých přísad. Část sklizně je ale vždy napadena hmyzem a nelze tomu zabránit (viz dále).

Bio jujuba z volně rostoucích stromů

Čínské bio datle jujube mají na svém povrchu velmi jemnou přírodní voskovou vrstvu, která se po vysušení a vlivem teplotních změn při skladování a transportu někdy rozpouští a bledne. Nejde o vadu, ale o znak nejvyšší kvality a důkaz, že bobule nebyly ošetřeny postřikem. Červené datle jujuba doporučujeme jako ovocnou svačinku, třeba v kombinaci se sýrem nebo salátem; případně balené ve slanině nebo plněné marcipánem a ořechy.

Plody jujuby nejsou datlemi, pouze se jim svým vzhledem podobají, ale bobulemi. Jsou červenohnědé, velké a oválné, pevná masitá dužnina ukrývá malé jádro. Sušené se využívají také na přípravu čaje proti nachlazení a při potížích s dýcháním. Stačí nechat alespoň 10 minut 5-6 plodů v horké vodě a po vypití výluhu je možné sníst i samotné bobule.

Tyto naše datle jujube jsou vysoce kvalitní pěstované bez jakýchkoli postřiků. Rostou dle pravidel ekologického zemědělství v nedotčené oblasti Samarkandu, kde se snad ani nikdy v minulosti umělé pesticidy, herbicidy a insekticidy nepoužívaly. Nelze tedy zabránit hmyzu v napadení plodů a při každé sklizni je část plodů napadena. Před sušením datlí se proto hmyz ničí působením obyčejného oxidu uhličitého, tlaku a teploty. Kvalita ovoce zůstává a hmyz datle opouští, ve výjimečných případech zůstane mrtvý. Nicméně můžete tedy narazit na plod s chodbičkami, případně i mrtvého červíka. V zásadě se dá říci, že jde o známku kvality - doklad ekologického způsobu pěstování těchto datlí.

Využití jujube v tradiční čínské medicíně

Plody jujube jsou pro své ojedinělé složení někdy řazeny mezi tzv. superpotraviny. Zpracovávají se do kompotů, používají se při výrobě cukrovinek, dávají se do některých druhů chleba a asijská kuchyně zná spousty jejich dalších využití, nezralé se nakládají do octu nebo soli.

Jde také o rituální rostlinu a symbol plodnosti ve svatebním obřadu. Listy jujube se zkrmují domácím zvířatům a slouží jako náhradní krmivo pro housenky bource morušového. Zajímavé je, že obsahují látku zizifin, která blokuje receptory vnímání sladké chuti, takže po rozžvýkání listů po nějakou dobu necítíme sladkou chuť. Dřevo se využívá v truhlařině, v Koreji pak i k výrobě tradičního dechového nástroje.

Nejčastěji ale jujube doporučuje tradiční čínská medicína, která plody využívá k detoxikaci organismu, zklidnění nervů, při léčbě nespavosti a různých infekcí, snižování krevního tlaku či k podpoře krvetvorby, činnosti trávicího ústrojí, jater, sleziny a ledvin. Čínské lidové léčitelství prý jujube využívá i k léčbě astmatu, cukrovky, kožních problémů, úzkosti a proti křečím a zánětům.

Důkazy z klinických studií však chybí, i když i západní medicína již možné účinky jujube začíná zkoumat. Už nyní web drugs.com ministerstva zemědělství USA přiznává jujube obsah celé řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků. Jde zejména o vitamín C a A, draslík, vápník a řadu stopových prvků. Je však třeba také upozornit, že dle některých obchodníků jujube nabízí 30x více vitamínu C než citrón. Dle uvedeného zdroje však 100 g jujube obsahuje 69 mg vitaminu C oproti 53 mg u citrónu. Rozdíl je tedy "jen" 30 % ve prospěch čínských datlí. 

Složení: bio sušené plody jujuby (cicimek čínský) 100 %. Může obsahovat stopy skořápkových plodů.

 Energetická hodnota: 1157 kJ/276 kcal
 Tuky: 0,8 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 0,2 g
 Sacharidy: 62 g
      z toho cukry: 62 g
 Bílkoviny: 3,6 g
 Sůl: 0,02 g

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Sušené ovoce a oříšky
Hmotnost: 0.112 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Hmotnost: 100 g
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
Bio CZ: Produkt ekologického zemědělství
Fairobchod: Fair trade garance Fairobchod

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: