Bio Jujube červené datle sušené na slunci, 70 g

Kód: LE376691
Bez lepku Bio
92 Kč 80 Kč bez DPH 131 Kč / 100 g
Skladem (5 ks)

Úžasné červené datle jujuba volně rostoucí podél Hedvábné stezky mají silnou chuť a aroma. Šetrně sušené na slunci bez jakýchkoli postřiků a konzervantů.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Úžasné červené plody jujuby (cicimek čínský) známé také jako čínské datle. Strom pochází z Číny, kde se pěstuje min. 3000 let, a ještě v polovině 19. století zde byl nejdůležitějším ovocným druhem. Tedy nepřekvapí, že již ve starověku byl šířen karavanami po Hedvábné stezce na západ, až na začátku našeho letopočtu dorazil do Říma. I naše datle uzrály v odlehlé oblasti Samarkandu v Uzbekistánu, kudy vedla Hedvábná cesta, a kde se v dlouhých a teplých létech obzvláště dobře rozvíjí chuť ovoce i jeho jedinečný obsah živin. 

Naše bio červené datle jujuba jsou velmi chutné, krásně aromatické, jemně sladké a slabě ovocně kyselé. Po sklizni jsou pečlivě a šetrně sušené na slunci bez konzervačních látek, bez přislazování, bez barviv a jiných umělých přísad. Následně se ještě ručně třídí a balí ve výhradně veganském závodě. Čistě přírodní plody z volně rostoucích stromů, skutečné perly Samarkandu a poklad Hedvábné stezky.

Bio jujuba z volně rostoucích stromů

Čínské bio datle jujube mají na svém povrchu velmi jemnou přírodní voskovou vrstvu, která se po vysušení a vlivem teplotních změn při skladování někdy rozpouští a bledne. Nejde o vadu, ale znak nejvyšší kvality a důkaz, že bobule nebyly ošetřeny postřikem. Červené datle jujuba doporučujeme jako ovocnou svačinku, třeba v kombinaci se sýrem nebo salátem; případně balené ve slanině nebo plněné marcipánem a ořechy.

Plody jujuby nejsou datlemi, pouze se jim svým vzhledem podobají, ale bobulemi. Jsou červenohnědé, velké a oválné, pevná masitá dužnina ukrývá malé jádro. Sušené se využívají také na přípravu čaje proti nachlazení a při potížích s dýcháním. Stačí nechat alespoň 10 minut 5-6 plodů v horké vodě a po vypití výluhu je možné sníst i samotné bobule.

Plody jujuby obsahují cenné železo, jód a kobalt a mnohými jsou řazeny mezi tzv. superpotraviny. Asijská kuchyně zná řadu využití jujube, dokonce se jako nezralé nakládají do octa nebo soli. Jde také o rituální rostlinu a v lidovém léčitelství se používá při snižování krevního tlaku, detoxikaci organizmu a špatné funkci trávicí soustavy. Listy se zkrmují domácím zvířatům a slouží jako náhradní krmivo pro housenky bource morušového. V Koreji se dřevo jujuby používá k výrobě tradičního dechového nástroje. 

Složení: bio sušené plody jujuby (cicimek čínský) 100 %. Může obsahovat stopy skořápkových plodů a ořechů.

 Energetická hodnota: 1157 kJ/276 kcal
 Tuky: 0,8 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 0,2 g
 Sacharidy: 62 g
      z toho cukry: 62 g
 Bílkoviny: 3,6 g
 Sůl: 0,02 g

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Sušené ovoce
Hmotnost: 0.07 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Hmotnost: 70 g
Pro vegany: ano

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: