Bio velikonoční vajíčka z para ořechů, 100 g
Kód: GE257326Detailní popis produktu
Křupavá bio čokoládová velikonoční vajíčka z para ořechů z Bolívie potažených jemnou mléčnou čokoládou s 33 % fair trade kakaa. Zvenku krémová, uvnitř křupavá lahodná dobrůtka, která se vyrábí pouze na Velikonoce v krásném velikonočním obalu.
Jemná a krásně krémová fair trade čokoláda neobsahuje žádné emulgátory ani umělé náhražky kakaového másla či konzervanty. Kakao dodávají družstva CECAQ-11 ze Svatého Tomáše a COOPROAGRO z Dominikánské republiky. Ořechy pěstují rolníci z HYLEA 1884 v Bolívii a třtinový cukr dodává sdružení Manduvirá z Paraguaye.
Para ořechy jsou lahodná semena juvie ztepilé, jednoho z nejvyšších stromů Amazonie. Své jméno získaly nejspíš díky vývozu z brazilského přístavu Pará do Evropy. Snad proto se jím říká také brazilské ořechy. Para ořechy jsou velmi výživné a používají se k přímé konzumaci, kvalitní olej z ořechů se používá v kosmetických přípravcích.
Sběr divokých para ořechů v projektu Hylea v Bolívii
Tvrdé dřevnaté tobolky se semeny z juvie v době zralosti opadávají a jsou známy případy, kdy zranily či i usmrtily sběrače. Naše prémiové para ořechy rostou divoce v deštných pralesích Bolívie, kde žijí domorodé komunity sběračů Castanheiros. Sběrem ořechů lidé využívají přírodní zdroje udržitelným způsobem a chrání ekosystém před pronikáním dřevařských společností, chovatelů dobytka a sójových plantáží.
Snaží se udržet si svůj životní styl a ochránit přírodu pomocí oficiálního uznání jejich území jako přírodní rezervace. IUCN ostatně považuje udržitelné využívání v chráněných oblastech za nejrozumnější způsob ochrany rostlin. Navíc pokusy pěstovat para ořechy na plantážích selhaly a i v pralese se těmto ořechům daří jen díky složité interakci s jinými organismy.
Partnerem sběračů pro export je společnost Hylea, kterou v roce 1884 založil Friedrich Hecker v severovýchodní Bolívii. Od začátku byl společensky agnažovaným rodinným podnikem a vedle přírodního kaučuku byl průkopníkem právě v bolívijské produkci para ořechů. Dnes patří mezi 6 největších vývozců para ořechů na světě a předním dodavatelem bio ořechů v Německu. Rodina Heckerů se vždy starala o potřeby místních obyvatel a už v roce 1932 založila první venkovské školy a postavila zdravotní stanici. Dnes zde provozuje sběrné stanice ořechů, které zajišťují solidní příjem pro sběrače z 15 místních komunit a jejich rodin. Ve spolupráci s německou fair trade společností Gepa pak nastavila v Bolívii nové standardy udržitelnosti.
Složení z kontrolovaného ekologického zemědělství: MLÉČNÁ ČOKOLÁDA 56 % (surový třtinový cukr, SUŠENÉ PLNOTUČNÉ MLÉKO, kakaové máslo, kakaová hmota, vanilkový extrakt), PARA OŘECHY 38 %, surový třtinový cukr, zahušťovadlo arabská guma, med. Může obsahovat stopy jiných druhů ořechů a lepku. Obsah kakaové sušiny v čokoládě min. 33 %.
Energetická hodnota: | 2415 kJ/580 kcal |
Tuky: | 46,3 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 13,7 g |
Sacharidy: | 29,6 g |
z toho cukry: | 29,1 g |
Bílkoviny: | 9,5 g |
Sůl: | 0,08 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Sušené ovoce a oříšky |
---|---|
Hmotnost: | 0.12 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 100 g |
Vegan: | ne |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Gepa: | Fair trade garance Gepa |
Položka byla vyprodána… |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.