Bio zrnková výběrová káva Yirgacheffe Beriti z Etiopie, mikrolot, 200 g
Kód: LO223489Detailní popis produktu
Opravdu výjimečná káva arabika pocházející ze samotné pravlasti kávy v Etiopii. Region Yirgacheffe na jihozápadě Etiopie je pro své vysoce kvalitní kávy známý po celém světě a někteří kávy z této oblasti řadí mezi vůbec nejlepší na světě. Výsadní postavení si pak vybudovala stanice Gebed Beriti, která zpracovává kávové třešně asi od 2000 drobných pěstitelů kávy v okolí tzv. suchou cestou bez použití vody, i když tato oblast je známá spíše promývanými kávami.
Celé kávové třešně se hned po sklizni suší nejméně 10 dní na tzv. afrických postelích a až po té se z téměř černých plodů vylupují zelená kávová zrna. Tato natural, či přírodní nebo suchá metoda nespotřebovává ani kapku vody a nabízí kávy s výraznými ovocnými tóny. Pochází právě z Etiopie, kde se lze spolehnout na delší období bez dešťů.
Kávu původní místní odrůdy Heirloom (česky dědictví) zde lidé pěstují na červenohnědé jílovité půdě ve výškách 1700-2000 m n. m., ale zpracovatelská stanice Gebed Beriti se nachází ještě o něco výše. To zajišťuje pomalejší a šetrnější proces sušení a následně bohatší chuť kávy. Kávovníky zde "naši" farmáři pěstují dle pravidel ekologického zemědělství bez použití pesticidů a umělých hnojiv společně s dalšími plodinami jako je koření, habešské banány a další ovocné stromy. Výhradně ruční sklizeň kávy zde probíhá asi od listopadu do ledna a pěstitelé pak ručně vybírají ty nejlepší zralé třešně. Tým pražičů Lobodis ve Francii kávová zrna praží tradičním způsobem na středně tmavou barvu při průměrné teplotě 217 °C.
Micro lot či mikrolot nebo mikro lot je káva sklizená jen v omezeném množství s velmi vysokou kvalitou, která má jasně charakterizovaný původ a detailně vypracovaný chuťový profil. Taková káva, které se může sesbírat třeba jen pár pytlů z celé sklizně, je obrazem konkrétní kávové zahrady, její půdy, mikroklimatu a nadmořské výšky. Vypráví příběh zkušených zemědělců, kteří se kávě věnují s maximální odborností, zkušeností a láskou. Kávové mikroloty proto patří k těm nejexkluzivnějším delikatesám milovníků kávy po celém světě.
Charakteristika kávy
La Cafeterie používá k hodnocení kávy mezinárodní degustační protokol SCA (Specialty Coffee Association), který tuto kávu řadí mezi skutečně speciální výběrové kávy s cuppingovým skóre více než 86 bodů ze 100. První hranice pro výběrové kávy je přitom už 80 bodů a druhá 85 bodů. Tato káva je tedy opravdu velmi vzácná a zaslouží si vaší pozornost. Tato naturální káva je obzvláště lahodná, lehká a s bohatým květinovým aroma typickým pro kávy z Yirgacheffe. Tóny manga a meruněk spolu se středním tělem jsou ale výjimečné.
Chcete-li odhalit všechny květinové tóny a vůni manga a meruněk, doporučujeme přípravu v chemexu, případně dripu či AeroPressu. Použitá demineralizovaná voda by měla mít 90-94 °C.
Transparentní fair trade partnerství
Zpracovatelskou stanici Gedeb Beriti provozují tři bratři, kteří vystupují jménem své společnosti Métad. Ta vede řadu rozvojových projektů, pořádá pravidelná školení v agronomii, poskytuje fair trade výkupní ceny i předfinancování sklizně, distribuuje sazenice kávovníků a investuje i do místní infrastruktury či základní školy pro až 800 žáků. Na importní straně ve Francii nás pak zastupuje Belco, lídr trhu se speciálními kávami ve Francii. Jejich pobočku v Addis Abebě vede Jacques Chambrillon, geograf a kávový odborník, který svou nesmírnou zkušeností proslul mezi špičkovými evropskými pražiči a v Etiopii vyhledává ty nejlepší dostupné kávy.
Složení: bio zrnková káva arabica 100 %.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Hmotnost: | 0.235 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 200 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Lobodis: | Fair trade garance Lobodis |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.