Bio nepražené kakaové boby Tanzanie Kokoa Kamili, 100 g
Kód: FO114018Detailní popis produktu
Skutečně výborné kakaové boby s potenciálem patřit k těm nejlepším na světě. Ostatně v roce 2017 v rámci udílení cen Cacao of Excellence Awards si kakao Kokoa Kamili vysloužilo místo mezi 18 nejlepšími kakaovými boby světa. Jejich kakaové boby mají převážně ovocné tóny červeného ovoce, bobulí, jablek, švestek a tropického ovoce, ale také příjemné tóny čokoládového těsta či brownie a lehounký dřevitý nádech.
Pěstují ho drobní farmáři dle pravidel ekologického zemědělství v údolí Kilombero v oblasti Morogoro v Tanzanii. Údolí Kilombero je z jedné strany ohraničeno pohořím Udzungwa, ve kterém se mimo jiné nachází národní park Udzungwa Mountain. Ten je známý svými druhy ptáků, primátů a slonů. Sloni jsou obzvláště zajímaví, protože tvoří jednu z mála populací savanových slonů v horském prostředí celé Afriky.
Kakaové boby Kokoa Kamili místní pěstitelé ručně sklízí zejména od června do listopadu a následně fermentují centrálně v místě vyrobených dřevěných boxech vystlaných banánovými listy. Centrální zpracování zajišťuje zpravidla vyšší a zejména vyrovnanou kvalitu produkce. Zkušení pracovníci zde navíc neustále experimentují s protokoly fermentace tak, aby z kakaa dostali to nejlepší. Používá se třípatrový kaskádový systém boxů a boby fermentují v průměru 6 dní. Po té se fazole nesuší na zemi, ale na vyvýšených dřevěných stolech vyrobených na míru po dobu 5-7 dnů a neustále se obracejí. Po usušení se boby ručně třídí, aby se do pytlů pro export balily pouze ty nejlepší. Většina zákazníků Kokoa Kamili jsou totiž špičkoví výrobci čokolády, kteří věnují vývoji receptur spoustu času, úsilí a peněz.
Kvalitní kakaové boby jsou považovány za jednu z vůbec nejkomplexnějších potravin světa. Bio kakaové boby jsou výživovou bombou, která je přirozená a zcela přírodní bez jakýchkoli přídavků a úprav. Bio fair trade nepražené kakaové boby mají unikátní vlastnosti - výjimečně vysokou koncentraci vitamínů, minerálů, antioxidantů a enzymů a jsou přitom pěstované v relativně čisté přírodě za použití jen místních tradičních postupů. Skutečný "pokrm bohů", jak kakaovník nazval Carle Linné při tvorbě botanického názvosloví v 18. století. A když Evropa tuto cennost objevovala, byla k dostání pouze v těch nejlepších lékárnách za cenu, kterou si mohl dovolit jen málokdo.
Přesné kakao Kokoa Kamili
Slovo "kamili" znamená ve svahilštině doslova "přesně" či "absolutně" a farmáři jím chtějí vyjádřit svůj závazek k transparentnosti a přesnosti při obchodu s kakaem a slibu nejvyšší možné kvality, který dali výrobcům čokolády. Vyšší ceny za kakao podporují růst tanzanského kakaového sektoru a to je dobré pro zemědělce i pro čokoládu.
Základna Kokoa Kamili se nachází v malé vesnici Mbingu, což ve svahilštině znamená „nebe“, a je snadné pochopit, odkud název pochází. Mbingu je totiž přibližně šedesát kilometrů daleko od nejbližší asfaltové silnice a elektřiny. Doba jízdy do hlavního města Dar es Salaamu a na nejbližší mezinárodní letiště se v závislosti na stavu vozovky pohybuje mezi 10 a 15 hodinami. Část cesty vede přes národní park Mikumi, kde cestou jen vzácně neuvidíte některé z velkých divokých zvířat.
Kakaový příběh Kokoa Kamili
Kakao má v Tanzanii dlouhou historii, pravděpodobně od 80. let 19. století, kdy byly do země dovezeny první kakaovníky. Genetická analýza Zemědělské výzkumné služby Ministerstva zemědělství USA ukázala na zaslaném vzorku kakaových bobů Kokoa Kamili, že jde o směsici klasické odrůdy Trinitario (Amelonado x Criollo) s menší přítomností odrůdy Neo-Nacional.
Genetický základ kakaa Kokoa Kamili a přírodní podmínky v Tanzanii předpoklady pro vysoce kvalitní až nejlepší kakao světa. Africké kakao je ale obecně považované za horší, protože konvenční trh závisí na objemu, nikoli na kvalitě. Farmáři nemají žádnou motivaci věnovat čas a úsilí řádnému fermentování a sušení kakaových bobů, protože za to nebudou odměněni. I tanzanské kakao tak má špatnou pověst.
To viděli dva profesionální rozvojoví pracovníci Simran a Paul jako promarněnou příležitost a začali psát příběh Kokoa Kamili. Byli frustrovaní běžným přístupem shora dolů v mezinárodní rozvojové pomoci. Nejpřímější a trvale udržitelný způsob jak prospět komunitám v rozvojových zemích je totiž platit za jejich produkci férovou cenu a umožnit jim svobodně se rozhodovat. Zemědělci se mohou sami říci, jak s vyšším příjmem nejlépe naložit, ať už jde o opravu střechy, posílání dětí do lepší školy, spoření na horší časy nebo prostě jen o trochu větší útratu.
Kokoa Kamili tak platí farmářům za kakao o přibližně 25 % více než ostatním pěstitelům v regionu, to znamená nejvyšší ceny v celé Tanzanii, a tak se rolníci rozhodli pěstovat a prodávat také sezam. V letech 2015-2025 vypěstovali a farmářům distribuovali přes 350 000 sazenic kakaovníků. Zhruba třetina těchto sazenic byla darována farmářům, místním školám a sirotčincům. Ostatní stály asi 0,05 $ což zajistilo, že si farmáři odebrali jen tolik sazenic, na kolik mají čas a zdroje. Díky pravidelným školením mohou farmáři navíc zvýšit výnosy a kvalitu své produkce. Zlepšením živobytí místních obyvatel Kokoa Kamili přirozeně přispívá také k ochraně místních přírodních zdrojů a zvyšuje povědomí o dobrém tanzanském kakau.
Kokoa Kamili nakupuje na rozdíl od mnoha provozů po celém světě kakao pouze přímo od farmářů, bez jakýchkoli agentů/prostředníků. Díky jedné dobře zveřejněné ceně a používání certifikovaných vah je v místním odvětví netradiční a vůči farmářům plně transparentní. Farmáři prodávají "mokré" kakao přímo z lusků k centrální fermentaci, a tak dostávají více peněz, rychleji a za méně práce. Čas a úsilí vynaložené na fermentaci a sušení bobů nyní mohou věnovat péči o své kakao, práci na farmách nebo si jen užívat trochu volného času. Život v africké venkovské vesnici je těžký, členové domácnosti se od úsvitu do západu slunce věnují těžké fyzické práci – jakýkoli čas navíc, který si mohou vytvořit, může vést k dodatečnému příjmu nebo lepší kvalitě života.
Složení: bio nepražené kakaové boby celé 100 %. Bez lepku, vhodné pro vegany.
Energetická hodnota: | 2600 kJ/621 kcal |
Tuky: | 52 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 33 g |
Sacharidy: | 25,8 g |
z toho cukry: | 0,2 g |
Vláknina: | 25,6 g |
Bílkoviny: | 12,6 g |
Sůl: | 0,25 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bio kakaové boby |
---|---|
Hmotnost: | 0.105 kg |
EAN: | 8596287114018 |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 100 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Bio CZ: | Produkt ekologického zemědělství |
Fairobchod: | Fair trade garance Fairobchod |