Bio hořká čokoláda Haiti 72 %, 100 g

Kód: TE900038
Bez lepku Vegan Bio
84 Kč 75 Kč bez DPH 84 Kč / 100 g
Skladem (>10 ks)

Jemná hořká čokoláda se 72 % kakaa s chutí sušeného ovoce, oříšků a světlého tabáku ze starých odrůd kakaovníků rostoucích v Le Cap země vysokých hor.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Bio hořká čokoláda s nádherně pestrou ovocnou chutí kakaa s tóny čerstvých lískových oříšků, sušeného ovoce a světlého tabáku. Pečlivě vybraných 72 % kakaa starých odrůd kakaovníků Criollo z regionu haitského mysu, zkráceně Le Cap, na severu Haiti. Právě zde, díky místnímu klimatu a úrodné půdě, která živí plantáže kakaa, kávy, banánů a pomerančů, rostou kvalitní a chutné kakaové boby pěstované pro export. Domorodci lokalitu Cap-Haïtien nazývali Guárico (a svou zemi Ayiti - země vysokých hor) a v roce 1492 zde Kryštof Kolumbus založil první evropskou osadu na americkém kontinentu La Navidad. A právě zde také proběhlo jediné úspěšné povstání otroků na světě - roku 1791 proti francouzské koloniální nadvládě - které rozhodlo o nezávislosti Haiti. 

Produkce kakaa na Haiti je oproti sousední Dominikánské republice méně než desetinová, ale věhlas tohoto kakaa roste podobně jako množství sklízeného kakaa. Haitské kakao má totiž pozoruhodnou vnitřní kvalitu. Jeho ovocná vůně a další vlastnosti vychází ze starých odrůd pěstovaných místními farmáři. V letech 2013 a 2015 získalo kakao "našich" pěstitelů cenu Cocoa of Excellence udělovanou International Cocoa Awards. 

Federace kakaových družstev FECCANO (La Fédération des coopératives cacaoyères du Nord či anglicky Northern Cocoa Cooperatives Federation) na severu Haiti s 4261 pěstiteli kakaa společně pracuje na zlepšení zpracování kakaa i jeho pěstování a umožnuje rolnickým rodinám zvýšit jejich příjmy a kvalitu života. Byla založena v roce 2001 šesti družstvy a během 20 let se současnými osmi družstvy stala předním producentem kvalitního kakaa na Haiti. Místní pěstitelé kakaa byli dlouho závislí na prostřednících: obchodnících, podvodnících, spekulantech a exportérech pracujících pro monopolní koncerny, kteří vždy nabízeli velmi nízké ceny. Tehdy jsme kakaovníky káceli, ale dnes kakao sázíme,“ chlubí se Guito Gilot, jeden ze zakládajících členů FECCANO.

Kakaovníky využívají i jako rostlinný pokryv půdy v boji proti erozi působící od pobřeží. Kakaovníky tak pěstují tradiční formou agrolesnictví. Tedy způsobu hospodaření, který kombinuje pěstování dřevin se zemědělskou produkcí na jednom pozemku. To snižuje závislost lidí na jedné plodině, zvyšuje produktivitu, podporuje biodiverzitu, zlepšuje zadržování vody, ochranu plodin před extrémním počasím a omezuje dopady klimatických změn. Hlavní sklizeň kakaa zde probíhá od dubna do června a vyloupané kakaové boby se fermentují 6 dní. Samotná čokoláda se pak vyrábí v Itálii.  

Terra Etica je kooperativní projekt francouzské společnosti Ethiquable, ve kterém sociální a lidské hodnoty klademe do středu ekonomiky. Spravedlivé ceny zajišťují spravedlivou odměnu a kontrolované ekologické zemědělství jednotlivých složek ochranu životního prostředí a jeho zdrojů. Jako členové WFTO (World Fair Trade Organization) ctíme hodnoty spravedlivého obchodu fair trade, ale také mobilizujeme družstva po celém světě k udržení rolnického zemědělství místo průmyslového intenzivního způsobu plundrujícího lány krajiny.

Logo SPP, tedy Símbolo de Pequeños Productores, česky symbol malých výrobců, zaručuje na základě nezávislé certifikace spravedlivý obchod fair trade zaměřený výhradně na drobné zemědělství. Jde o mezikontinentální síť organizací malých producentů bio potravin, kteří bojují za uznání vysoké kvality produktů a pracují pro důstojný život a zdravou planetu pro všechny.

Potisk kartonového obalu čokolády využívá inkousty na rostlinné bázi. 

Složení z kontrolovaného ekologického zemědělství: kakaová hmota (66 %), třtinový cukr, kakaové máslo. Bez lepku. Obsah kakaové sušiny min. 72 %. Může obsahovat stopy ořechů, mléka, lepku a sezamu.

 Energetická hodnota: 2405 kJ/580 kcal
 Tuky: 42 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 25 g
 Sacharidy: 35 g
      z toho cukry: 27 g
 Bílkoviny: 9,5 g
 Vláknina: 9,7 g
 Sůl: 0 g

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Hořká čokoláda
Hmotnost: 0.115 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Druh čokolády: hořká
Hmotnost: 100 g
Obsah kakaové sušiny: 72 %
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
WFTO: Garance World Fair Trade Organization
SPP: Symbol malých výrobců

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: