Bio hořká čokoláda Guatemala 78 %, 100 g

Kód: TE900984
Novinka Bez lepku Vegan Bio
86 Kč 75 Kč bez DPH 86 Kč / 100 g
Skladem (>10 ks)

Výjimečná hořká čokoláda se 78 % kakaa Criollo od drobných rolníků družstva Apodip z vysokých svahů Guatemaly s krásně rozvinutou čokoládovou chutí.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Organická hořká čokoláda s výjimečně rozvinutou čokoládovou chutí s kulatými tóny karamelu. Pečlivě vyladěných 78 % kakaa pochází z až 2500 m vysokých svahů horské oblasti Alta Verapaz ve střední Guatemale. Kakaové boby původní místní odrůdy Criollo jsou zde velmi aromatické, s plnou, ale zároveň jemnou chutí čokolády s nádechem ořechů.

V předkolumbovských dobách byla tato oblast součástí mayské civilizace a když na začátku 16. století přišli španělští dobyvatelé, z této severní části vysočiny ji zahnal zuřivý odpor domorodců. Uspěli jen španělští mniši v šíření křesťanství a region pojmenovali Verapaz, což znamená „Opravdový mír“. Válka se sem vrátila až v roce 2010, kdy místní města obsadili členové drogového kartelu Los Zetas z Mexika, které ale následně vytlačila guatemalská armáda.

Drobní pěstitelé družstva APODIP (Asociación de Productores Orgánicos para el Desarrollo Integral del Polochic) soustředí své know-how a zkušenosti na fermentaci sklizených kakaových bobů, což je zásadní krok při tvorbě budoucí vůně čokolády. Jejich umění je na trhu ceněno min. dvojnásobkem světových cen. Své kakaovníky pěstují tradiční formou agrolesnictví. Tedy způsobu hospodaření, který kombinuje pěstování dřevin se zemědělskou produkcí na jednom pozemku. To snižuje závislost lidí na jedné plodině, zvyšuje produktivitu, podporuje biodiverzitu, zlepšuje zadržování vody, ochranu plodin před extrémním počasím a omezuje dopady klimatických změn. Ostatně na 35 malých komunit družstva APODIP v údolí Polochic vedle produkce kávy a kakaa společně podporuje a řídí ochranu sousední lesní rezervace. Hlavní sklizeň kakaa zde probíhá od prosince do května a vyloupané kakaové boby se fermentují 5 dní. Samotná čokoláda se pak vyrábí v Itálii.

Terra Etica je kooperativní projekt francouzské společnosti Ethiquable, ve kterém sociální a lidské hodnoty klademe do středu ekonomiky. Spravedlivé ceny zajišťují spravedlivou odměnu a kontrolované ekologické zemědělství jednotlivých složek ochranu životního prostředí a jeho zdrojů. Jako členové WFTO (World Fair Trade Organization) ctíme hodnoty spravedlivého obchodu fair trade, ale také mobilizujeme družstva po celém světě k udržení rolnického zemědělství místo průmyslového intenzivního způsobu plundrujícího lány krajiny.

Logo SPP, tedy Símbolo de Pequeños Productores, česky symbol malých výrobců, zaručuje na základě nezávislé certifikace spravedlivý obchod fair trade zaměřený výhradně na drobné zemědělství. Jde o mezikontinentální síť organizací malých producentů bio potravin, kteří bojují za uznání vysoké kvality produktů a pracují pro důstojný život a zdravou planetu pro všechny.

Potisk kartonového obalu čokolády využívá inkousty na rostlinné bázi. 

Složení z kontrolovaného ekologického zemědělství: kakaová hmota (70 %), světlý třtinový cukr, kakaové máslo. Bez lepku. Obsah kakaové sušiny min. 78 %. Může obsahovat stopy ořechů, mléčných výrobků a lepku.

 Energetická hodnota: 2525 kJ/610 kcal
 Tuky: 49 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 29 g
 Sacharidy: 28 g
      z toho cukry: 19 g
 Bílkoviny: 9,9 g
 Vláknina: 10 g
 Sůl: 0,1 g

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Hořká čokoláda
Hmotnost: 0.115 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Druh čokolády: hořká
Hmotnost: 100 g
Obsah kakaové sušiny: 78 %
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
WFTO: Garance World Fair Trade Organization
SPP: Symbol malých výrobců

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: