Bio hořká čokoláda Pobřeží slonoviny 74 %, 100 g

Kód: TE002749
Bez lepku Vegan Bio
84 Kč 75 Kč bez DPH 84 Kč / 100 g
Momentálně nedostupné
Položka byla vyprodána…

Objevná hořká čokoláda se 74 % kakaa bohaté čokoládové vůně fermentované v banánových listech v regionu M'Brimbo v kakaovým průmyslem těžce poškozené zemi.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Skutečně výjimečná hořká čokoláda se 74 % kvalitního organického kakaa s veškerou intenzitou čokoládových aromat spojovaných s Pobřežím slonoviny. Tato západoafrická země je dlouhodobě jednoznačně největším producentem kakaa na světě s cca 40 % celosvětové produkce. S tím je je spojený těžko představitelný útlak země, společnosti i životního prostředí a ekonomické i politické problémy, které krutě doléhají na drobné pěstitele a rodiny. 

Na 250 pěstitelů demokratického družstva SCEB (Société coopérative équitable du Bandama) je tak bezprecedentním příkladem v produkci organického kakaa uváděného na trh prostřednictvím spravedlivého obchodu Fair Trade. Všechny tyto tři aspekty jsou v zemi stojící na intenzivní produkci co největšího množství co nejlevnějšího kakaa skutečně velmi výjimečné a těmto farmářům se podařilo něco opravdu velkého hodného obdivu.

V zemi, o které existuje řada dokumentů o unášení dětí na otrockou práci na kakaových plantážích, v zemi, kterou de facto vlastní a ovládají mocné potravinářské koncerny, "naši" pěstitelé v M'Brimbo nedaleko největšího města země Abidjanu pěstují a sklízí kakaové boby dle pravidel ekologického zemědělství a fair trade. 

Své kakaovníky odrůdy Amelonado pěstují tradiční formou agrolesnictví. Tedy způsobu hospodaření, který kombinuje pěstování dřevin se zemědělskou produkcí na jednom pozemku. To snižuje závislost lidí na jedné plodině, zvyšuje produktivitu, podporuje biodiverzitu, zlepšuje zadržování vody, ochranu plodin před extrémním počasím a omezuje dopady klimatických změn. Hlavní sklizeň kakaa zde probíhá od října do ledna a vyloupané kakaové boby fermentují po 6 dní v banánových listech. Samotná čokoláda se pak vyrábí v Itálii.
Dělat bio je těžší, vyžaduje více práce a potřebujete více práce. Ale na konci dne získáte lepší výnos.,“ řekl Solo Bony, člen družstva v jednom z rozhovorů v roce 2021.

Iniciativa SCEB (anglicky Fair Cooperative Society of Bandama) vznikla v roce 2008 s pouhými 30 farmáři a jejich rodinami a byla první v celé zemi, která získala certifikaci ekologické a spravedlivé produkce. Dnes už odlesňování a umělá hnojiva vyměnilo za udržitelné agrolesnictví na 250 pěstitelů kakaa. "Tady se nekácejí stromy a patnáct let nepoužíváme pesticidy. Jsou tu motýli, včely, stonožky a bohatá vegetace – respektujeme přírodu“, říká prezident SCEB pan Jean-Evariste Salo.

Před udržitelným zemědělstvím jsou v Pobřeží slonoviny stojící na honbě za kvantitou a výnosem obrovské překážky, ale program SCEB má od začátku za cíl rozšířit metody ekologické férové produkce po celé zemi a západní Africe. Úspěch SCEB je součástí rozsáhlého programu „ÉQUITÉ“ spolufinancovaného FFEM a AFD a stojí za ním francouzská společnost Ethiquable (se svou exportní značkou Terra Etica, tedy jste přímo u zdroje), která prodává pouze fair trade bio produkty a své partnery neomezuje národními výnosovými cíli, ale zaručuje pěstitelům dlouhodobě spravedlivou cenu, aby zemědělci mohli a chtěli investovat do lepšího zemědělského vybavení, udržitelnosti, vzdělání svých dětí a obecně vytvářet úspory a zvyšovat kvalitu života. 
Kromě kakaového průmyslu v západní Africe se program „ÉQUITÉ“ věnuje také produkci kešu, bambuckého másla a tropického ovoce. Celkově program využilo už více než 124 000 producentů.  

Terra Etica je kooperativní projekt francouzské společnosti Ethiquable, ve kterém sociální a lidské hodnoty klademe do středu ekonomiky. Spravedlivé ceny zajišťují spravedlivou odměnu a kontrolované ekologické zemědělství jednotlivých složek ochranu životního prostředí a jeho zdrojů. Jako členové WFTO (World Fair Trade Organization) ctíme hodnoty spravedlivého obchodu fair trade, ale také mobilizujeme družstva po celém světě k udržení rolnického zemědělství místo průmyslového intenzivního způsobu plundrujícího lány krajiny.

Logo SPP, tedy Símbolo de Pequeños Productores, česky symbol malých výrobců, zaručuje na základě nezávislé certifikace spravedlivý obchod fair trade zaměřený výhradně na drobné zemědělství. Jde o mezikontinentální síť organizací malých producentů bio potravin, kteří bojují za uznání vysoké kvality produktů a pracují pro důstojný život a zdravou planetu pro všechny.

Potisk kartonového obalu čokolády využívá inkousty na rostlinné bázi. 

Složení z kontrolovaného ekologického zemědělství: kakaová hmota (65 %), třtinový cukr, kakaové máslo. Bez lepku. Obsah kakaové sušiny min. 74 %. Může obsahovat stopy ořechů, mléka a lepku.

 Energetická hodnota: 2472 kJ/596 kcal
 Tuky: 46 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 27 g
 Sacharidy: 32 g
      z toho cukry: 25 g
 Bílkoviny: 9,2 g
 Vláknina: 9,5 g
 Sůl: 0,07 g

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Hořká čokoláda
Hmotnost: 0.115 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Druh čokolády: hořká
Hmotnost: 100 g
Obsah kakaové sušiny: 74 %
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
WFTO: Garance World Fair Trade Organization
SPP: Symbol malých výrobců
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: