Bio hořká čokoláda s divokým pepřem Madagaskar 75 %, 70 g
Kód: MC088129Detailní popis produktu
Exkluzivní řemeslná hořká čokoláda ručně vyrobená z kakaových bobů odrůdy Trinitario sklizených v roce 2019 v oblasti Ambanja, srdci slavného údolí Sambirano na severu Madagaskaru. Řeka Sambirano sbírá své zdroje na nejvyšší hoře ostrova Maromokotro (2 876 m n. m.) a po celou dobu své cesty do Indického oceánu ji lemují plantáže kávy, kakaa, vanilky, koření a jiných voňavých rostlin pro výrobu parfémů. Řeka vytváří široká údolí, která pravidelnými záplavami zúrodňuje a dodává půdě bohatství minerálů. Samotné údolí Sambirano má navíc specifické mikroklima, kdy je slunečné jako západ Madagaskaru a zároveň deštivé jako jeho východ. Není tedy divu, že místní kakaovníky produkují boby s přirozenou sladkostí a svými výjimečnými vůněmi jsou proslulé po celém světě. Mnohé z nich navíc rostou na bývalých ovocných plantážích z francouzských koloniálních dob. Jejich kakao se vyznačuje ovocnými, zejména citrusovými tóny.
A právě v tomto regionu, zasazeném do údolí zeleně mezi horami a mořem, založil v roce 1904 Lucien Millot kakaovou zahradu, ze které pochází kakao v této čokoládě. Pan Millot byl vizionář a spolu s plantáží postavil celou vesnici pro své zaměstnance, se školou i silnicemi. A v této cestě pokračoval i pan Åkesson, který sem v 70. letech 20. století přišel za sisalovými plantážemi (a žezlo později převzal jeho syn Bertil Åkesson). Plantáž je zdrojem rozvoje celého kraje, využívá obnovitelnou sluneční energii, farmářům v okolí poskytuje know-how a vykupuje od nich i čerstvé kakaové boby dle principů fair trade. Chuťový profil Akessonova Madagaskaru je jedinečný a ceněný řemeslnými výrobci čokolády po celém světě. Je typicky citrusový, zejména po červeném ovoci, ale nabízí i vrstvy tónů a nuancí jako je ořech, karamel, džem či jemný pepř, a v aroma jasně rozeznáte vůni sušených meruněk.
Této výborné čokoládě, dostupné jen v omezeném množství, navíc dodává říz divoce rostoucí pepř. Divoký pepř je dnes už vzácný, sbírá se výhradně ručně, což vyžaduje i odvahu, protože liány šplhají ke slunci až 30 metrů vysoko. Plody navíc obsahují hodně vody, a tak je třeba nasbírat 10x více čerstvých bobulí, než kolik pepře se následně podaří usušit. Tento podivuhodný pepř však vyniká senzační svěží chutí a vůní květin, dřeva a citrusů. Že se tato bio čokoláda skutečně povedla dokazuje také stříbrná medaile z mezinárodní soutěže International Organic Awards z roku 2020.
Jen řemeslná čokoláda, tedy ručně dělaná z kakaových bobů v malé manufaktuře, dokáže bohatost chutí kakaa uchovat a jednotlivé nuance a odlišnosti zdůraznit. Výroba takové jedné čokolády ale může trvat i několik dní. Ostatně i tato čokoláda byla vyrobena až po té, co jsme ji pro Vás objednali, neležela nikde dlouho na skladě...
- Pražení 4/5 * Hořkost 1/5 * Kyselost 1/5 * Květinové tóny 3/5 * Kořenité tóny 3/5 * Ovocné tóny 4/5 *
Millésime Chocolat je belgický řemeslný výrobce bio čokolády Bean to Bar, tedy jeden z mála, který čokoládu vyrábí ručně od samotných surových kakaových bobů až po finální tabulku čokolády. Tato Vintage čokoláda, za kterou stojí mistr Jean-Christophe Hubert, prosazuje návrat k autentickému výrobnímu čokoládovému řemeslu s respektem k mistrům čokolatiérům a našim předkům
Použité kakao konkrétní odrůdy v dané čokoládě pochází vždy z konkrétní oblasti v konkrétní zemi a jen z jedné konkrétní sklizně kakaových bobů. Millésime Chocolat nemíchá regiony, ročníky ani konkrétní sklizně, a nechává tak vyniknout konkrétním vlastnostem daného kakaa. Proto je také těchto exkluzivních čokolád jen omezené množství.
Millésime Chocolat pracuje výhradně se surovinami z certifikované ekologické produkce a dle pravidel fair trade. Ovládá celý proces výroby čokolády od pražení kakaových bobů až po konečný produkt v souladu s výrobními procesy z dávných dob slavné čokoládové tradice Belgie. Kakao si drtí a mele skutečnými mlýnskými kameny, nepoužívá žádné lecitiny, žádný palmový olej, žádná barviva ani umělé konzervanty.
Složení: bio kakaové boby, bio třtinový cukr, bio kakaové máslo, bio pepř. Bez lepku. Může obsahovat stopy ořechů. Obsah kakaa v čokoládě min. 75 %.
Energetická hodnota: | 2356,01 kJ/563,64 kcal |
Tuky: | 44,51 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 15,05 g |
Sacharidy: | 31,65 g |
z toho cukry: | 24,48 g |
Bílkoviny: | 8,64 g |
Vláknina: | 7,61 g |
Sůl: | 0 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Fair trade bio čokolády Millésime Chocolat |
---|---|
Hmotnost: | 0.07 kg |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Druh čokolády: | hořká |
Hmotnost: | 70 g |
Obsah kakaové sušiny: | 75 % |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
WFTO: | Garance World Fair Trade Organization |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.