Bio hořká čokoláda s divokým pepřem Madagaskar 75 %, 70 g

Kód: MC088129
Novinka Bez lepku Vegan Bio
102 Kč 89 Kč bez DPH 146 Kč / 100 g
Skladem (> 10 ks)

Exkluzivní řemeslná hořká čokoláda ručně vyrobená z Akessonova kakaa z údolí Sambirano na Madagaskaru okořeněná místním divoce rostoucím pepřem.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Exkluzivní řemeslná hořká čokoláda ručně vyrobená z kakaových bobů odrůdy Trinitario sklizených v roce 2019 v oblasti Ambanja, srdci slavného údolí Sambirano na severu Madagaskaru. Řeka Sambirano sbírá své zdroje na nejvyšší hoře ostrova Maromokotro (2 876 m n. m.) a po celou dobu své cesty do Indického oceánu ji lemují plantáže kávy, kakaa, vanilky, koření a jiných voňavých rostlin pro výrobu parfémů. Řeka vytváří široká údolí, která pravidelnými záplavami zúrodňuje a dodává půdě bohatství minerálů. Samotné údolí Sambirano má navíc specifické mikroklima, kdy je slunečné jako západ Madagaskaru a zároveň deštivé jako jeho východ. Není tedy divu, že místní kakaovníky produkují boby s přirozenou sladkostí a svými výjimečnými vůněmi jsou proslulé po celém světě. Mnohé z nich navíc rostou na bývalých ovocných plantážích z francouzských koloniálních dob. Jejich kakao se vyznačuje ovocnými, zejména citrusovými tóny. 

A právě v tomto regionu, zasazeném do údolí zeleně mezi horami a mořem, založil v roce 1904 Lucien Millot kakaovou zahradu, ze které pochází kakao v této čokoládě. Pan Millot byl vizionář a spolu s plantáží postavil celou vesnici pro své zaměstnance, se školou i silnicemi. A v této cestě pokračoval i pan Åkesson, který sem v 70. letech 20. století přišel za sisalovými plantážemi (a žezlo později převzal jeho syn Bertil Åkesson). Plantáž je zdrojem rozvoje celého kraje, využívá obnovitelnou sluneční energii, farmářům v okolí poskytuje know-how a vykupuje od nich i čerstvé kakaové boby dle principů fair trade. Chuťový profil Akessonova Madagaskaru je jedinečný a ceněný řemeslnými výrobci čokolády po celém světě. Je typicky citrusový, zejména po červeném ovoci, ale nabízí i vrstvy tónů a nuancí jako je ořech, karamel, džem či jemný pepř, a v aroma jasně rozeznáte vůni sušených meruněk. 

Této výborné čokoládě, dostupné jen v omezeném množství, navíc dodává říz místní divoce rostoucí pepř Voatsiperiferi. Divoký pepř je dnes už vzácný a sbírá se výhradně ručně v teplých a vlhkých deštných pralesích jihovýchodního Madagaskaru, kde liány šplhají ke slunci až 30 metrů vysoko. Plody rostou pouze na mladých výhoncích a obsahují hodně vody, a tak je třeba nasbírat 10x více čerstvých bobulí, než kolik pepře se následně podaří usušit. Roční produkce je údajně pouhých 1500 kg. Název Voatsiperifery pochází ze slov "voa", což znamená "ovoce či plod", a "tsiperifery" je místní název pro popínavou rostlinu. Specifická dřevitá chuť s květinovou vůní citrusů a čerstvých květů bourbonského pepře je na Madagaskaru známá po staletí, ale ve světě bylo toto koření  dlouho neznámé. Postupně se však stává oblíbeným kořením špičkových vynalézavých kuchařů. Pálivost nastupuje pomalu a není tak silná jako u černého nebo bílého pepře, zato dlouze doznívá a přináší svěžest na patře. 
Že se tato bio čokoláda skutečně povedla dokazuje také stříbrná medaile z mezinárodní soutěže International Organic Awards z roku 2020.

Jen řemeslná čokoláda, tedy ručně dělaná z kakaových bobů v malé manufaktuře, dokáže bohatost chutí kakaa uchovat a jednotlivé nuance a odlišnosti zdůraznit. Výroba takové jedné čokolády ale může trvat i několik dní. Ostatně i tato čokoláda byla vyrobena až po té, co jsme ji pro Vás objednali, neležela nikde dlouho na skladě...

  • Pražení 4/5 * Hořkost 1/5 * Kyselost 1/5 * Květinové tóny 3/5 * Kořenité tóny 3/5 * Ovocné tóny 4/5 *

Millésime Chocolat je belgický řemeslný výrobce bio čokolády Bean to Bar, tedy jeden z mála, který čokoládu vyrábí ručně od samotných surových kakaových bobů až po finální tabulku čokolády. Tato Vintage čokoláda, za kterou stojí mistr Jean-Christophe Hubert, prosazuje návrat k autentickému výrobnímu čokoládovému řemeslu s respektem k mistrům čokolatiérům a našim předkům

Použité kakao konkrétní odrůdy v dané čokoládě pochází vždy z konkrétní oblasti v konkrétní zemi a jen z jedné konkrétní sklizně kakaových bobů. Millésime Chocolat nemíchá regiony, ročníky ani konkrétní sklizně, a nechává tak vyniknout konkrétním vlastnostem daného kakaa. Proto je také těchto exkluzivních čokolád jen omezené množství. 

Millésime Chocolat pracuje výhradně se surovinami z certifikované ekologické produkce a dle pravidel fair trade. Ovládá celý proces výroby čokolády od pražení kakaových bobů až po konečný produkt v souladu s výrobními procesy z dávných dob slavné čokoládové tradice Belgie. Kakao si drtí a mele skutečnými mlýnskými kameny, nepoužívá žádné lecitiny, žádný palmový olej, žádná barviva ani umělé konzervanty.

Složení: bio kakaové boby, bio třtinový cukr, bio kakaové máslo, bio pepř. Bez lepku. Může obsahovat stopy ořechů. Obsah kakaa v čokoládě min. 75 %.

 Energetická hodnota: 2356,01 kJ/563,64 kcal
 Tuky: 44,51 g
      z toho nasycené mastné kyseliny: 15,05 g
 Sacharidy: 31,65 g
      z toho cukry: 24,48 g
 Bílkoviny: 8,64 g
 Vláknina: 7,61 g
 Sůl: 0 g

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Fair trade bio čokolády Millésime Chocolat
Hmotnost: 0.07 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Druh čokolády: hořká
Hmotnost: 70 g
Obsah kakaové sušiny: 75 %
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
WFTO: Garance World Fair Trade Organization

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: