Bio nepražené kakaové boby Ghana Amelonado, 50 g
Kód: FO108055Související produkty
Detailní popis produktu
Výjimečné bio kakaové boby odrůdy Forastero Amelonado pěstované dle pravidel ekologického zemědělství v oblasti Suhum na jihovýchodě západoafrické Ghany. Mají bohatou čokoládou chuť s náznaky dřevitých a ořechových tónů (zejména vlašský ořech) s charakterem připomínajícím brownie či koláč. Jemná chuť tohoto kakaa představuje to, co jsme poznali v klasické poctivé čokoládě a jistě v nejednom znalci vyvolá nostalgické vzpomínky na dětství. Právě pro to je odrůda Amelonado, odvozená z Forastera a dovezená do západní Afriky z ostrova Svatého Tomáše, tak ceněná. Pro své hladší a poněkud kulatější lusky se mu také říká "bulk".
Asi 900 drobných pěstitelů sdružení ABOCFA (z nichž asi 23 % tvoří ženy) bylo vůbec prvními v celé Ghaně, kteří v roce 2011 získali oficiální certifikaci organického zemědělství a Fairtrade (od Fairtrade International). Pro nás navíc ručně sklidili pouze lusky jasně žluté barvy dle pravidel fair trade. Své kakaovníky pěstují v průměrné nadmořské výšce 186 m n. m. (nejvyšší vrchol Ghany měří 883 m) spolu s banánovníky, jamy a lesními stromy. Haldovou fermentaci (na hromadě) provádí každý jednotlivý zemědělec asi 7 dní a následně boby 6-7 dní suší na slunci na bambusových rohožích asi 2 metry vysoko nad zemí.
Už tím se liší od většiny kakaových bobů, které bývají fermentovány centrálně na jednom místě. I sušení na vyvýšeném lůžku vede k výjimečné kvalitě ve srovnání s jiným ghanským kakaem. Zemědělské družstvo ABOCFA je proto známé produkcí těch nejkvalitnějších kakaových bobů s původem v regionu, a boří mýty o oblasti západní Afriky známé spíš nekvalitním konvenčním kakaem a plantážemi zničenými neudržitelnou produkcí nadnárodních koncernů.
Biologické zemědělství v západní Africe je nezvyklé a kakaové boby se zde jinak běžně suší na zemi na betonových nádvořích. Výrazně kvalitnější posklizňový proces těchto bobů však rozvíjí plný chuťový potenciál genofondu kakaa v tomto regionu. Hlavní sklizeň kakaa zde probíhá od září do dubna, vedlejší ale průběžně pokračuje až do srpna. Družstvo ABOCFA (Aponoapono Biakoye Organic Cocoa Farmer 'Association) je jedním z pouhých 4 ekologicky certifikovaných družstev v Ghaně a všichni společně tvoří méně než 1 % vývozu ghanského kakaa. Jen v jednom přístavu stojí jen jeden certifikovaný sklad, ve kterém je bio kakao z Ghany uskladněno před naloděním. Stovky tisíc tun kakaa bez certifikací pak prochází do jisté míry smícháno dvěma hlavními přístavy Ghany.
Dnes jsou kvalitní kakaové boby považovány za jednu z vůbec nejkomplexnějších potravin světa. Bio kakaové boby jsou výživovou bombou, která je přirozená a zcela přírodní bez jakýchkoli přídavků a úprav. Bio fair trade nepražené kakaové boby mají unikátní vlastnosti - výjimečně vysokou koncentraci vitamínů, minerálů, antioxidantů a enzymů a jsou přitom pěstované v čisté přírodě za použití jen místních tradičních postupů. Skutečný "pokrm bohů", jak kakaovník nazval Carle Linné při tvorbě botanického názvosloví v 18. století. A když Evropa tuto cennost objevovala, byla k dostání pouze v těch nejlepších lékárnách za cenu, kterou si mohl dovolit jen málokdo.
Složení: bio nepražené kakaové boby celé 100 %. Bez lepku, vhodné pro vegany.
Energetická hodnota: | 2600 kJ/621 kcal |
Tuky: | 52 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 33 g |
Sacharidy: | 25,8 g |
z toho cukry: | 0,2 g |
Vláknina: | 25,6 g |
Bílkoviny: | 12,6 g |
Sůl: | 0,25 g |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bio kakaové boby |
---|---|
Hmotnost: | 0.05 kg |
EAN: | 8596287108055 |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 50 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Bio CZ: | Produkt ekologického zemědělství |
Fairobchod: | Fair trade garance Fairobchod |
Položka byla vyprodána… |