Bio kakaový prášek holandského typu, 150 g
Kód: FO160152Detailní popis produktu
Kakaový prášek zpracovaný starým a slavným holandským procesem, tedy alkalizací, která kakao zbaví kyselosti, zlepší jeho rozpustnost a ztmaví barvu. Oblíbená varianta se sníženým obsahem tuku ve výši 10-12 % kakaového másla je vhodná k přípravě kakaových nápojů, na vaření i pečení. Díky tmavé barvě těsto dobře obarví a neobsahuje žádný přidaný cukr, barviva ani jiná aditiva a má lehce zásadité pH.
Výběrové kakao v bio kvalitě, obchodované dle pravidel fair trade a s minimálním obsahem kadmia. Tři nutné podmínky, které od našeho kakaa vyžadujeme, abychom ho byli ochotni nabídnout. Nízký obsah kadmia, které je jinak v kakau často přítomné ve vyšší míře, ho určuje i k přímé spotřebě bez dalších úprav. Toto naše kakao obsahuje dokonce jen necelých 67 % stanoveného limitu v Evropské unii.
Exkluzivní kakaový prášek nejvyšší kvality s velice nízkým obsahem kadmia
Kakaovníky často rostou na sopečné půdě, ze které do sebe dobře akumulují kadmium. Kakao s vyšším obsahem tohoto těžkého kovu tak musí projít ještě dalším zpracováním či se použije v čokoládách, pro které je limit stanovený vyšší. Díky cílené práci v zahradách a speciálnímu výběru však tento bio kakaový prášek přirozeně obsahuje jen 0,4 mg/kg kadmia a je vhodný k přímému použití bez obav. Evropská komise stanovila maximální limit kadmia pro kakaové prášky v EU ve výši 0,6 mg/kg. Toto výjimečné kakao tak dle laboratorní analýzy obsahuje jen 67 % stanoveného limitu.
Prosím, věnujte tomuto tématu pozornost. Aktuální limity obsahu kadmia v kakaovém prášku a čokoládě platí v EU od 1.1.2019. Při našem hledání a vybírání dodavatele kakaového prášku jsme se přitom setkali i s tím, že výrobce počítá s dalším zpracováním produktu, a tak obsah kadmia ve svém zboží nehlídá a nezná. U běžně dostupných kakaových prášků se přitom obsah kadmia neuvádí (není to povinné), ale z logiky produkce a prodejních cen je velmi pravděpodobné, že snaha výrobců cílí v lepším případě jen na splnění zákonného limitu a nic víc. Od roku 2022 platí také limity pro max. obsah kadmia v hnojivech používaných v EU, což dokládá závažnost věci a že se vyplatí připlatit si za kvalitu potravin.
Výroba bio kakaového prášku
Kakaové boby, ze kterých je toto kakao vyrobeno, vypěstovali drobní farmáři dle pravidel ekologického zemědělství a německé Fairtrade International. Ze sklizených kakaových lusků získávají kakaové boby, které 5-7 dní fermentují ve velkých nádržích. Následuje cca pět dní sušení na slunci. Pak se sklizeň dále čistí a přebírá a po upražení drtí na kakaovou drť, ze které se odstraňují uvolněné slupky a tvrdý klíček. Drť se pak mele na kakaových mlýnech a ze vzniklé kakaové hmoty se následně lisuje kakaové máslo. Zbylá sušina je kakaovým práškem, ať už s vyšším či nižším obsahem tuku.
Složení: bio alkalizovaný kakaový prášek se sníženým obsahem tuku (10-12 %). Prášek není uměle dobarvován. Bez lepku, bez laktózy, vhodné pro vegany.
Uchovávejte v chladu a suchu.
Energetická hodnota: | 1289 kJ/308 kcal |
Tuky: | 11 g |
z toho nasycené mastné kyseliny: | 6,5 g |
Sacharidy: | 11,9 g |
z toho cukry: | 0,0 g |
Vláknina: | 46 g |
Bílkoviny: | 24,9 g |
Sůl: | 0,3 g |
pH: | 7,0-7,6 |
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bio kakaový prášek, bio kakao |
---|---|
Hmotnost: | 0.109 kg |
EAN: | 8596287160152 |
Bezlepkové: | ano |
Bio: | ano |
Hmotnost: | 150 g |
Vegan: | ano |
Bio EU: | Eko zemědělství dle norem EU |
Bio CZ: | Produkt ekologického zemědělství |
Fairobchod: | Fair trade garance Fairobchod |