Objednávání a zasílání objednávek funguje bez omezení. Provozovna však otevřena pouze k vyzvedávání dříve objednaného zboží.

Bio kompostovatelné kávové kapsle Sumatra s nulovým odpadem, 10 ks (pro Nespresso®)

Kód: LO121433
Novinka Bio
153 Kč 133 Kč bez DPH 306 Kč / 100 g
Skladem (> 10 ks)

Zcela výjimečná kávová kapsle z rostlinných materiálů s nulovým odpadem plná výjimečné a silné 100% arabiky Mandheling ze Sumatry s vůní koření a hořké čokolády.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Velmi silná a intenzivní fair trade bio káva arabika Mandheling s obzvláště silnou vůni koření a hořké čokolády. Pěstuje ji lid Mandailing, který této varietě kávy dal jméno a proslavil ji po celém světě. Roste ve výškách 1500-1655 m n. m. v autonomní provincii Aceh v severním cípu ostrova Sumatra v Indonésii. Sumatra Mandheling je světoznámá káva jen s minimální kyselostí, jejíž chuť neztrácí na síle ani přidáním mléka či smetany. Její pěstitelé ji zpracovávají jako nikde jinde na světě způsobem zvaným Giling Basah a francouzská pražírna Lobodis pak zrna praží asi 20 minut při průměrné teplotě 230 °C do světle hnědé barvy připomínající mnišské roucho.

Indonésie se svými asi 6000 obydlenými ostrovy je známá jako hlavní vývozce robusty na světě, ale několik málo jednotek procent produkce patří velmi kvalitním arabikám zejména ze Sumatry. Mandheling, název odvozený od lidu Mandailing, se někdy považuje za lokální kultivar kávy, jindy jen za kávu zpracovanou místním specifickým stylem Giling Basah. Bývá ale považována za arabiku s největší chuťovou plností a pochází pouze z Acehu, nábožensky konzervativní oblasti s historií plné odporu proti vnější správě, ať už nizozemské nebo té indonéské. Zde, na severu Sumatry, se nachází také bohatství nerostných surovin včetně ropy a možná největší zásoby zemního plynu na světě.

Zpracování kávy Giling Basah

Metoda Giling Basah se překládá jako "mokré loupání" či "mokré mletí" a spočívá ve zkrácení doby sušení kávových zrn v místě pěstování. Při všude jinde běžném mokrém zpracování kávy se kávová zrna zbavují slupky a dužniny a suší na slunci asi 20 dní, než dosáhnou zhruba 11% úrovně vlhkosti. Za dalších 30 dnů se odstraňuje pergamenová slupka a surovina se může třídit a exportovat.

Při Giling Basah však pěstitelé kávu suší jen několik hodin do asi 50% vlhkosti a už prodávají k dalšímu zpracování do lépe vybavených stanic. Zde mají kávový mlýn, který pomocí velkého tření zbaví slupku pergamenové slupky už při vlhkosti kolem 30 %. Mlýn je často poháněn motorem osobního nebo nákladního vozu. Bohužel může docházet k rozdrcení kávových zrn, která jsou v tuto chvíli ještě měkká, zejména na jejich koncích. Jde o defekt, kterému se říká "kozí nohy". Na druhou stranu kávové zrno bez všech slupek vyschne na slunci mnohem rychleji a káva může být brzy odeslána zákazníkům do celého světa.
Ve Střední Americe trvá 2-3 měsíce, než se sklizená káva dostane ze zahrady do přístavu. Na Sumatře často netrvá ani měsíc, než se káva dostane na loď.

Náročné podnebí Sumatry

Káva je tržní plodina a čas jsou peníze, ale nebylo by fair v Giling Basah vidět jen tento aspekt. Na Sumatře je totiž velmi nestálé počasí a poslední dobou jsou výkyvy stále výraznější. Málokde je při pěstování kávy počasí tak dramatickou výzvou jako zde, kde se zemědělci snaží kávu pěstovat a sušit v tak vlhkém podnebí. Ráno svítí slunce, odpoledne prší, a tak si místní lidé nemohou dovolit kávu měsíc sušit na slunci. V Americe najdeme místa se dvěma sklizněmi v roce, v Indonésii však jedna sklizeň trvá i 8 měsíců a farmář se k rostlině vrací bezpočtukrát, aby sebral jednotlivé zralé třešně. Třešně na stromě rostou mnohem více měsíců, než ve stabilním podnebí.

Sumatra navíc leží v tzv. Ohnivém kruhu Tichomoří, a tak ji několikrát postihla zemětřesení, sopečné erupce i vlny tsunami. Ostrov je však také klenotem výjimečné biologické a etnické rozmanitosti.

Fair trade družstva pěstitelů bio kávy

Na 90 % kávových zahrad vlastní drobní farmáři a pražírna Lobodis se zde rozhodla spolupracovat s družstvem KSU. Rahmat kinara založeným v roce 2007. Dnes sdružuje na 740 pěstitelů z 12 vesnic v okresech Pegasing, Celala, Silih Nara a Rusip Antara, kteří své kávovníky pěstují v nadmořské výšce 1200-1650 m n. m. Základní zpracování kávy zvládá každý pěstitel na své farmě a pergamenovou kávu pak vozí do sběrného střediska družstva. 

V každé vesnici členové každý rok hlasováním vybírají ekologické a sociální projekty v délce 1-5 let, které budou realizovat z obdržených fairtradových prémií. Největším problémem, kterému družstvo čelí, je ale změna klimatu a s ním spojená variabilita dešťových srážek, která ovlivňuje sklizeň i proces sušení kávy, který i zde potřebuje alespoň několik dnů bez deště.

Později Lobodis do spolupráce zapojil také okolní družstva pěstitelů kávy KSU Mahara (460 členů), KSU Sara Ate (778 členů), KSU ARINAGATA (+2500 členů) a čistě ženské družstvo Koperasi Kopi Wanita Gayo (Kokowagayo) se 470 členkami. 

Kávová kapsle, která splní vaše očekávání
Inovativní kapsle s nulovým odpadem šetrná k životnímu prostředí. Je kompletně vyrobená z čistě rostlinných materiálů z obnovitelných zdrojů a je ze 100 % rozložitelná během 3 měsíců kompostování. Unikátní kapsle, která boří i ty nejpřísnější ekologické normy a zvyšuje laťku na celých 100 %.

Výjimečná Fairtrade a bio káva v unikátní kapsli, která posouvá vrchol v odpovědné a přitom snadné přípravě kávy a minimalizaci zátěže životního prostředí; či chcete-li, vaší ekologické stopy. Kompatibilní s Nespresso® kávovary. Vyrobeno ve Francii, od vývoje přes výrobu kapsle až po pražení a balení kávy.

Unikátní bio kávová kapsle s nulovým odpadem

Lobodis se na celých 5 let výzkumu a vývoje spojil s francouzskou společností PME, která se specializuje na výrobu ekologických obalů, a dokázal vyvinout kapsli vyrobenou výhradně jen z rostlin a obilovin (kapsle i víčko), zaručeně bez GMO, hliníku či plastu. Celá kapsle se ze 100 % vyrábí z obnovitelných surovin.

Díky tomu se také při kompostování ze 100 % do 3 měsíců kompletně rozloží a to bez zbytků toxických látek, těžkých kovů i fluoru.
Kávové kapsle jiných značek na našem trhu, třebaže kompostovatelné a třeba i se 4* certifikací OK biobased, nebývají vyrobené výhradně z obnovitelných zdrojů. Základem kapslí totiž zůstává polyester, syntetický plast vyráběný z ropy. Naše kávové kapsle Lobodis však znamenají průlom a laťku podílu vstupních rostlinných surovin posouvají na celých 100 %. Toto je kapsle, která teprve zavádí termín nulového odpadu. Kompletně z rostlin, kompletně rozložitelná.

Je nám proto velkou ctí zastupovat právě značku, pro kterou jsou i nepřísnější normy nedostatečné a vyžaduje víc. Značku, pro kterou je samozřejmý 100% férový přístup k pěstitelům kávy, její kvalitě a zpracování, a také životnímu prostředí. Takto zní tón vývoje, takto se chová společnost, které udává krok ve svém oboru.

Kávová kapsle, pro kterou nestačí certifikace

Označení OK biobased uděluje belgická certifikační organizace TÜV AUSTRIA, která dle podílu vstupních surovin z obnovitelných zdrojů přiděluje počet hvězdiček: 1 hvězdička = 20-40 %, 2 hvězdičky = 40-60 %, 3 hvězdičky 60-80 % a 4 hvězdičky = více jak 80 %. Lobodis šel ale použitím 100 % obnovitelných materiálů dále, až na hranu možného.

Logo OK compost pak dokládá, že kapsle je z alespoň 90 % biologicky odbouratelná. Lobodis jde však i v tomto o krok dále a garantuje 100% kompostovatelnost bez škodlivých látek a zbytků těžkých kovů (nulový obsah těžkých kovů a fluoru je také nad požadavky normy).
Ekologická norma EN 13432 garantuje celkovou biodegradaci za 3 měsíce průmyslového kompostování. Je na místě férově upozornit, že norma počítá skutečně s průmyslovým zpracováním, což ne každý obchodník přiznává a láká na snadné získání domácího kompostu. My jsme si tohoto omezení vědomi a doporučujeme prázdné kapsle odkládat spíše do obecních sběrných nádob na bio odpad či sběrných dvorů a kompostáren. I pokud kapsle skončí ve spalovně, neprodukuje žádné toxické plyny.


Závazek odpovědné spotřeby

Nepoužívejte, prosím, běžné kávové kapsle. Váží totiž více, než samotná káva uvnitř! Vyprodukujete tak víc (jednorázového) plastového odpadu, než kolik suroviny vlastně použijete. Představte si, že byste si koupili 1 kg mouky v sáčku, který by vážil 1,032 kg (zhruba v tomto poměru je to u kapslí). To přece nedává smysl. Pro extra snadnou přípravu existuje instantní káva ;-)

Nezapomínejme, že každé gesto se počítá. Přechodem k odpovědnější spotřebě přispíváme k ochraně naší planety. Nechceme ignorovat dopad konzumace kávových kapslí na naše životní prostředí a zde je naše odpověď. Jiné kapsle jsme ani nenabízeli a i do budoucna slibujeme, že 100 % je pro nás minimum.



Příprava: použijte 1 kapsli na 1 šálek kávy v Nespresso® kompatibilním kávovaru na kapsle a čerstvou, nejlépe filtrovanou čistou vodu. Na ristretto nastavte 25 ml vody, na espresso 40 ml vody a na lungo 110 ml vody.

Nespresso® je ochranná známka třetí osoby a není v žádném spojení s Fair Trade Centrum s.r.o.

Doplňkové parametry

Kategorie: Fair trade kompostovatelné kávové kapsle s nulovým odpadem, Nespresso® kompatibilní
Hmotnost: 0.05 kg
Bezlepkové: ano
Bio: ano
Vegan: ano
Bio EU: Eko zemědělství dle norem EU
Fairtrade: Certifikace Fairtrade
Lobodis: Fair trade garance Lobodis
Obal: Obal z rostlinných materiálů
Kompost: Kompostovatelný obal

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
Nutriční údaje
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku: